Eldőlt, ki lett a Szabad a vers fődíjasa és közönségdíjasa!

Május 20-án 24.00 órakor lezárult a közönségszavazás, így kiderült az is, hogy melyik pályázatot kedvelte a leginkább a nagyközönség, melyik osztály az, amely a legtöbb szavazatnak köszönhetően részt vehet az egy millió forintos osztálykiránduláson. A zsűri is meghozta döntését, így a másik egymillió forintos fődíj is gazdára talált. A közönségszavazás második és harmadik díjasa pedig az élményajándékok egyikével pihenheti ki az alkotás fáradalmait. 

Jóhír, hogy több szervezet is felajánlott különdíjat, így a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Budapest Operettszínház, a Múzeumok Éjszakája és a Magyar Cirkusz és Varieté is értékes ajándékokkal díjazza a számukra leginkább tetsző alkotást. 

A nyerteseket május 22. és 24. között értesítjük, a nagyközönség pedig a hivatalos díjátadón, május 29-én értesülhet a díjazottak személyéről. 

Verseljetek továbbra is, gazdagodjatok az alkotás örömével és ne feledjétek: Szabad a vers

Alkoss! Pályázz! Nyerj!

Hányféle jelentése lehet egy-egy versnek?

A válaszunk: sokféle. Pontosabban annyiféle, ahány ember azt olvassa. Ezért is kértünk fel három ismert szakértőt: Iancu Laura és Lackfi János József Attila-díjas költőket, valamint Bánki Benjámin ifjú slemmert, hogy Petőfi Sándor: István öcsémhez című költeményét írja át a saját gondolatai, érzései, meglátásai mentén. Azt, hogy Ők hogyan oldották meg a feladatot, április 11-én, 13-án és 16-án itt, a honlapon, valamint a facebook.com/csaladokeve2018 oldalon nézhetitek meg.

Bánki Benjámin videóját itt, Iancu Laura videóját itt, míg Lackfi János József Attila-díjas költő megoldását itt nézhetitek meg.

A 12 gyöngyszem, amiből választhattok

A 12 klasszikus alkotás, a magyar irodalom gyöngyszemei, ma is aktuális mondanivalóval, a család, a családi kötődések, kapcsolatok, a szeretet örök témakörében. Petőfi Sándor: Egy estém otthon; Petőfi Sándor: István öcsémhez; Arany János: Családi kör; Arany János: Itthon; Ady Endre: Őrizem a szemed; Móra Ferenc: Mártonka levele; Kaffka Margit: Petike jár; Weöres Sándor: Buba éneke; Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz; Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok; Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most; József Attila: Mama.

Valamennyi alkotás hazai kultúrkincsünk időtlen értéke. Olyan mérföldkövek a magyar irodalom, kultúra-fejlődés útján, amelyek ismerete, akár csak az olvasás szintjén is, hozzánk tesz, felemel, elgondolkodtat, örömöt okoz.

Olvass, alkoss, pályázz és nyerj!

A teljes részvételi szabályzatot itt, valamint a pályázati felhívást itt találod.

Amit a közönségszavazáshoz tudni kell

Mikor? Voksolni május 15 és 20 között lehet a csaladokeve.hu/szabadavers oldalon az előzsűrizett alkotásokra.

Hogyan? A szavazás tisztasága érdekében elő e-mail címet kell megadni a csaladokeve.hu/szabadavers oldalon az erre a célra kialakított felületen, majd a megkapott válasz e-mail alapján érvényesíteni a szavazatot, vagy pedig a szavazás időtartama alatt folyamatos, aktív, a szavazó saját nevére szóló Facebook regisztrációval kell rendelkezni.

A teljes részvételi szabályzatot itt, valamint a pályázati felhívást itt találod.

 

Puskázni ér!

Íme, fiatal költőnk, Bánki Benjámin "megoldása" Petőfi Sándor: István öcsémhez című versére.

És íme Lackfi János József Attila-díjas költő megoldása

Itt pedig a szintén József Attila-díjas Iancu Laura Petőfi: István Öcsémhez verzióját láthatjátok, hallhatjátok.​

És, hogy milyen nyeremények várnak rátok?

Az alkotás, az együtt gondolkodás, munkálkodás örömén túl a zsűri, valamint a közönség által legjobbnak talált pályaművek beküldői kétéjszakás családi pihenést nyernek a Szentendrei-sziget egyik legstílusosabb szálláshelyére, a Rosinante Fogadóba. Az őket segítő fődíjas osztályokat 1-1 millió forintos osztálykirándulással jutalmazzuk, tehát a zsűri fődíjasa és a közönségdíjas osztály is elutazhat egy-egy 1 millió Ft-os osztálykirándulásra. A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei pedig 50.000 és 30.000 forintos, szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak.

Alkoss! Pályázz! És nyerj a családodnak egy hétvégi pihenést, a téged segítő osztálynak pedig egy szuper kis osztálykirándulást!

A teljes részvételi szabályzatot itt, valamint a pályázati felhívást itt találod.

Elindult a Szabad a vers! pályázat

Balog Zoltán miniszter úr és Novák Katalin államtitkár asszony ma délelőtt tartott sajtótájékoztatójával útjára indult a felső tagozatosok és középiskolások számára meghirdetett országos verspályázat a "Szabad a vers!". Az eseményről készült képeket itt tekinthetitek meg.

És, ahogy miniszter úr is mondta: Hajrá! Szabad a vers! 

Pályázati felhívás

2018 a Családok éve. Ennek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága Szabad a vers! címmel, országos verspályázatot hirdet nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására, átfogalmazására.

További részletek a pályázati felhívásban