2018.01.09.

Sajtóközlemény - A zene az kell, mert körülölel

Országszerte kiemelt az érdeklődés a Családok éve kezdeményezés iránt

CSALÁD-OK ORSZÁGOS KONCERTJE

2018. január 14-15.

Közel száz helyszín csatlakozott már a Család-OK Országos Koncertjéhez, melyet a Debreceni Kőr Dáma Egyesület szervez a Családok éve alkalmából 2018. január 14-15-én országszerte. A főként felekezeteket, templomi közösségeket megszólító kezdeményezés néhány nap alatt önszerveződő közösségi eseménnyé formálódott, amelyhez számos kórus, oktatási intézmény is csatlakozott. Különleges, egyedi helyszíneken is megjelenik a zene, az ének, például jégpályán és kispiacon is fellépnek olyan családok, akiket összeköt a zene szeretete - derült ki az eseménysorozat előzetes sajtótájékoztatóján 2018. január 9-én.

A magyar kormány a 2018-as évet a Családok évévé nyilvánította, mely nem csupán újabb anyagi támogatásokat és megbecsülést hoz a magyar családoknak, hanem egész évben számos, a családok igényeire szabott színes, szórakoztató programok várják az érdeklődőket a fővárosban és a vidéki városokban egyaránt. A programsorozat első vidéki állomása Debrecen.

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy nagyon örül annak, hogy a vidéki nyitóesemény kezdeményezése éppen Debrecenből indult el, hiszen a város régióközponttá válásában kiemelt szerepe van a családoknak és annak, hogy a családok számára olyan értékeket tudjanak mutatni és olyan életteret tudjanak teremteni, ahol a munkahely, a kultúra és a szolgáltatások sokszínűsége is megtartó erővel bír. "Célunk az, hogy Debrecen családbarát város legyen: ahol jó élni, ahol perspektivikusan lehet dolgozni és ahol érdemes családot alapítani."

A vidéki nyitóesemény-sorozatot, a Család-OK Országos Koncertjét a 19 éve alapított Debreceni Kőr Dáma Egyesület szervezi magyarországi településeken, templomokban és oktatási intézményekben, illetve számos alternatív helyszínen, például kispiacokon és jégpályákon. "Kérdés, hogy az idősebbek át tudják-e adni a tudásukat a fiatalabbaknak, és ha igen, hogyan? A generációk közötti tudásáramlásban a család szerepe meghatározó, miközben maga a család is átalakuláson megy keresztül. A Család-OK Országos Koncertje szakmai és civil kezdeményezést ötvöz egy nagyszerű programmá, ahol egy napon lépnek fel olyan családok, ahol több generáció foglalkozik zenével, szimbolizálva azt, hogy a zene egy olyan érték, amely generációkon átörökíthető tudást, tapasztalatot, hagyományt tud átadni és családokat, közösségeket képes összekovácsolni" – összegezte Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke.

"Debrecen városában nagy hagyománya van a zenei dinasztiáknak" – tette hozzá Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen zenei igazgatója. "Azokban a családokban, ahol valaki zenével foglalkozik, általában generációkon át továbbörökíti azt, melyek között nem ritkák a nagyon komoly, professzionális szakmai életutak. Mindez annak is köszönhető, hogy Debrecenben több mint másfél évszázada rendkívül magas színvonalú és folyamatosan megújuló zenei oktatás zajlik." – fogalmazott Somogyi-Tóth Dániel.

A sajtótájékoztatót a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Pendely énekegyüttes produkciói színesítették. Jelentkezés és bővebb információ: www.csalad-ok.hu.

Letölthető sajtótájékoztató.

Forrás: csalad-ok.hu