2018.10.16.

Kalandozás családi társasjátékokkal

A Fertő-parti felfedező és a Dráva-parti felfedező társasjátékok segítségével a gyerekek játékos formában ismerhetik meg környezetük élővilágát és Magyarország tájegységeit, miközben minden fontos információt megtanulhatnak a természet védelméről. 

Úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknél a „játszva tanulás” elve jól működik, vagyis úgy épül be a tudás a mindennapjaikba, hogy közben önfeledten szórakoznak. Mind a Fertő-parti felfedező, mind az azonos elven elkészített Dráva-parti felfedező ismeretterjesztő, családi társasjátékok, melyek egyedi módon mutatják be a Fertő tavat és környezetét, valamint a Drávát.
A folyó és a tó is különleges világot épített ki maga körül, hihetetlen értékeket alkotva ezáltal. Célunk, hogy Magyarország ezen különleges tájegységei minél szélesebb körben váljanak ismertté és közkedvelté (pl. nádasok és azok élővilága, a sós víz és annak gyógyhatásai, ferde vízállás stb.). Mindkét játék menete megegyezik, hiszen mindegyik során olyan 5-5 védett állat és -növény képét kell összegyűjteni a játékosoknak, amelyek elsősorban a magyarországi szakaszra jellemzőek. A gyűjtés a „fotóalbumba” történik, amelyet szintén a játék során szerezhetnek meg. Az egyedi képvilágon túl a felfedezőkártyákon olvasható információk még színesebbé, érdekesebbé teszik a játékot. Az olykor tréfás játékvezetés pedig örömtelivé varázsolja a családdal együtt töltött időt. A játékban az nyer, aki először összegyűjti a képeket.

A Családok évének társasjátéka az alábbi szempontok szerint épül fel:
Családösszetartás - mivel a játék menetének elengedhetetlen feltétele egy olvasni tudó családtag (testvér vagy szülő), az csak csoportosan játszható, így a játék összehozza a családot a mindennapokban.
Környezetvédelemre való nevelés - az állatok és növények természetvédelmi értékét a felfedezőkártyák a kisebb gyermekek számára is értelmezhető módon tüntetik fel, a „Ne szemetelj” mező pedig dupla büntetéssel hangsúlyozza a környezetünk védelmének fontosságát.
Önzetlenségre, ajándékozásra való tanítás, mint értkék is megjelenik a játékban: „ha van már ilyen kártyád, add oda egy társadnak”.
Móka és kacagás - mivel „csapdák” is fellelhetők a játékban, így a megoldás néha együttműködést kíván a játékosoktól.
Helyszínválasztás - olyan helyszíneket válogattunk össze, amelyeket mi is szívesen felkeresünk a gyerekeinkkel.
Érdekességek - a játék során olyan érdekességeket ismerhetnek meg a családok, amelyeket csak kevés turisztikai kiadvány tartalmaz, vagy csak az adott környéken élők tudhatnak.

Ösztönzés - ösztönözzük a játékosokat arra, hogy minél többször menjenek a természetbe sétálni, kirándulni, a felfedező társasjáték helyszíneit felkeresni és ezáltal közvetlen környezetük nevezetességeit megismerni.
A társasjátékot oktatási segédanyagként is használhatják az óvodák és általános iskolák. (Pl. óvodákban környezeti nevelés, zöld napok stb., iskolákban pedig környezet-, biológia, - irodalom-, rajz órákon egyaránt.)

A Fertő-parti felfedező rendkívül pozitív szakvéleményben részesült a NYME Benedek Elek Pedagógiai Főiskola környezeti- és játékpedagógiai tanszékétől. A Dráva-parti felfedezőt a Családok éve társasjátékának választották.

Reméljük, hogy minél több óvodában és iskolában megtapasztalhatják a játék hasznosságát!

A szerzőkről, a játék születéséről:
2016 szeptemberében elindult az óvoda, az iskola, és két 3 gyermekes anyuka kigondolta, hogy saját gyermekeik szórakoztatására összeállít egy olyan játékot, amely az ő értékrendjüknek megfelelően hasznos és örömteli lehet kisebb – és nagyobb gyerekeiknek.
Szerették a nagy családi és baráti társasozásokat, innen jött a játék formai elképzelése. A gyerekek barangolás, kirándulás és a szüntelen felfedezni vágyás utáni kedvtelésük kielégítése miatt esett a választásuk a természeti témára. Ehhez csatlakozott egy harmadik anyuka, aki fantasztikus egyedi képeivel megrajzolta az  elképzeléseket, és egy fiatal hölgy, aki kreativitásával megalkotta a nyomdakész megjelenést. A tervezés, a tesztelés szórakoztató időszak volt mindegyik család számára, így amikor elkészült a játék szeretettel mutatták be a közvetlen környezetükben is. Így került aztán egyre szélesebb körben ismertté, majd az elismerő szakvélemény után kereskedelmi forgalomba is a társasjáték.

Üdvözlettel:
Kászoni Edit és Kiss Andrea